Mestská Bowlingová liga družstiev 2010/2011

Liga družstiev


 

1.     USPORIADATEĽ

 

1.1   Usporiadateľom Mestkej bowlingovej ligy ( MBL ) družstiev  je Bowlingové centrum Brezno a Mestský športový klub Brezno.

 

2        VEDÚCI LIGY A ROZHODCA LIGY

 

2.1   MBL družstiev má svojho vedúceho a hlavného rozhodcu súťaže určeného Bowlingový centrom Brezno, v tomto prípade je vedúcim ligy Botka Marian a hlavným rozhodcom súťaže je Dolinský Marcel. Hlavný rozhodca má dvoch asistentov, ktorých si kapitáni družstiev zvolia z pomedzi seba, hlasovaním. Mená budú napíané v dodatku k tejto súťaži.

 

3        ŠTRUKTÚRA SÚŤAŽE

 

3.1   Ročník 2010-2011 (november 2010 - jún 2011), počet hracích dní, družstiev, skupín a rozpis zápasov určuje dodatok pre túto súťaž.

 

4        PRÁVO ÚČASTI

 

4.1   Právo účasti v MBL družstiev Brezno majú družstvá na základe prihlášky do súťaže v súlade s bulletinom vydaným BC Brezno o prihlásení do tejto súťaže. Dodatky obsahujú menný rozpis prihlásených družstiev a hráčov.

 

4.2   Právo účasti majú len družstvá zaregistrované v BC Brezno, ktoré majú pred začiatkom súťaže uhradený štartovací poplatok.

 

4.3   Za každé družstvo môžu štartovať len hráči registrovaný v BC Brezno. Hráči môžu byť zapísaný na súpiske len jedného družstva

 

4.4   Každý hráč na súpiske družstva musí mať uhradenú „Licenciu hráča“ na sezónu 2009/10. V tomto prípade je to 5 €, po zaplatení licenčného poplatku hráč obdrží preukaz BC Brezno, ktorý ho oprávňuje využiť 25 % zľavu na hry v bowlingu.

 

5        TERMÍNY A MIESTA KONANIA

 

5.1   Termíny stanovuje „Termínový kalendár BC Brezno”. Miesto konania Bowlingové centrum Brezno nám. M. R. Štefánika 20.

 

6        ÚHRADY A POPLATKY

 

6.1 Účastníci štartujú na vlastné náklady.

 

6.2 Družstvo je povinné mať pred začiatkom súťaže uhradený štartovací poplatok 15 € na družstvo  

     A 5 € za každého hráča na súpiske.   Počas súťaže už nie sú vyberané žiadne ďalšie poplatky.

 

7        PRAVIDLÁ SÚŤAŽE

 

7.1   Hrá sa podľa platných „Základných pravidiel hry”

 

7.2   Hrá sa podľa rozpisu k tejto súťaži, ktorý tvorí dodatok k tejto súťaži

 

7.3   Hrá sa podľa tohto dodatku, ak tento dodatok mení niektorú časť pravidiel alebo rozpisu. Pokiaľ niektoré pravidlo mení dodatok, hrá sa podľa dodatku

 

 

 

 

 

 

8        SYSTÉM HRY

 

8.1              Na zápas nastupujú traja hráči družstva hrajú súčasne na rozlosovaním určenej dráhe, pričom hráči súperiaceho družstva hrajú zároveň s nimi na páre dráh. Každý hráč odohrá jednu hru, následne si družstvá vymenia dráhy a pokračujú tým istým spôsobom v odohraní 2. hry. Súčet 6 hier družstva určí víťaza zápasu.

8.2               

8.3         Hráči družstva hrajú v poradí uvedenom v zostave družstva v „Zápise o stretnutí“

 

8.4         V prípade zranenia alebo iných zdravotných problémov je možné nahradiť hráča iným, nie však počas rozohranej hry (tzn. najskorej v polovici zápasu). Od okamihu, kedy hráč odstúpi počas zápasu, už nemôže odohrať ani jednu hru v rámci toho istého hracieho dňa

 

8.5         Družstvá hrajú systémom vzájomných stretnutí podľa rozlosovania systémom každý s každým  dvojkolovo. Po odohratí základnej časti postupujú prvé štyri družstvá do play off, kde sa odohrajú zápasy krížovým pravidlom 1 – 4, 2 – 3, na dva víťazné zápasy. Víťazi sa stretnú vo finále o Majstra MBL Brezno, porazení semifinalisti, odohrajú zápasy o tretie miesto, taktiež na dva víťazné duely.

 

8.6         Bodové hodnotenie:

 

8.6.1    2 body – víťazstvo, 1 bod – remíza, 0 bodov – prehra

 

8.6.2    Víťazom stretnutia je družstvo, ktoré dosiahne vyšší celkový výkon

 

8.6.3    Poradie družstiev v tabuľke sa riadi počtom bodov získaných v odohraných stretnutiach

 

8.6.4    V prípade bodovej rovnosti rozhoduje o lepšom umiestnení vyšší súčet zrazených kolkov družstva vo všetkých odohraných stretnutiach, ďalej bodový zisk zo vzájomných zápasov, resp. vyšší celkový súčet zrazených kolkov družstva zo vzájomných zápasov

 

 

 

 

9        POPREDNÉ UMIESTNENIA V KAŽDEJ ZO SÚŤAŽÍ

 

9.1         Družstvá umiestnené na 1. až 3. mieste a členovia týchto družstiev, získajú príslušnú medailu. Medailu získa každý hráč uvedený na súpiske, každý hráč získa aj permanentku na 5 hodín bowlingu v BC Brezno. 

 

9.2         Družstvá umiestnené na 1. až 3. mieste získavajú diplom a pohár.

 

9.3         Súťaž bude mať aj doplňujúce odmeňovanie, ktoré musí špecifikovať dodatok k súťaži

 

10   POVINNOSTI A PRÁVA VEDÚCEHO DRUŽSTVA (KAPITÁNA, ĎALEJ VD), RESP. JEHO ZÁSTUPCU, POVINNOSTI A PRÁVA HRÁČOV

 

10.1      VD sú zodpovední za riadne vyplnenie spoločného zápisu o stretnutí. Pred stretnutím každý VD vyplní zostavu družstva s uvedením poradia hráčov, v ktorom budú nastupovať ku hre

 

10.2      VD po skončení stretnutia potvrdzuje svojim podpisom správnosť výsledku zo stretnutia

 

10.3      VD sú povinný po skončenom zápase odovzdať „Zápis o stretnutí“ vedúcemu súťaže alebo pracovníkovi BC Brezno, ktorý má v daný deň službu

 

10.4      Pred začiatkom stretnutia má každé družstvo, právo na rozcvičenie celkovo v rozsahu 10 minút na dráhach, na ktorých bude stretnutie hrať. Po odohraní prvej hry družstva a výmene dráh sa pokračuje v zápase už bez rozcvičenia

 

10.5      Hráči družstva nastupujú na hru v jednotnom úbore v súlade s ustanovením „Základných pravidiel hry.“

 

10.6      Hráči rešpektujú rozhodnutia rozhodcu a vedúceho súťaže

 

10.7      Hráči družstva sú povinní dodržiavať ustanovenia tohto rozpisu a „Základných pravidiel hry“

 

 

11   POVINNOSTI A PRÁVA DRUŽSTIEV

 

11.1      Družstvá štartujú s riadne potvrdenou súpiskou, súpisku potvrdzuje vedúci súťaže.

 

11.2      Rozpis súťaže je rozdelený do hracích týždňov, v každom hracom týždni sa odohrá jedno kolo podľa rozpisu, stanovené sú len dátumy do kedy treba zápas s tým ktorým družstvom odohrať. To znamená, že je len čisto na kapitánoch alebo vedúcich družstiev, aby si po dohode so súperom určili termín zápasu. Po určení termínu tím v rozpise písaný ako domáci  zarezervuje dráhy v Bowlingovom centre pre potrebu odohratia tohto duelu, t. č. 048 611 12 70. Hry si platí každý tím sám, pritom môže využiť 25 % zľavu, ktorá im vyplýva z preukazu BC Brezno. Zápis o stretnutí bude vždy k dispozícii pri pracovníkovi BC Brezno, ktorému po odohratí zápasu zápis oboma kapitánmi podpísaný vrati.

 

11.3      Kapitáni oboch tímov majú právo vyžiadať od súpera preukazy BC Brezno aj s OP každého hráča pred začiatkom každého stretnutia na kontrolu.

 

11.4      Družstvo za neúčasť na zápase môže byť potrestané pokutou. Výkon družstva v neodohraných stretnutiach je nulový

 

11.5      Družstvá sú povinné nastúpiť na zápas v stanovený začiatok zápasu, za riadny nástup sa považuje nastúpenie všetkých troch hráčov oprávnených a pripravených na hru

 

11.6      V prípade, že sa z objektívnych dôvodov nemôže družstvo k zápasu dostaviť včas, je možné presunúť začiatok zápasu o 30 minút.  V prípade, že sú to veľmi závažné dôvody, može sa zápas odohrať v náhradnom termíne, no musia s tým súhlasiť obaja kapitáni. Ak družstvo nenastúpi ani v náhradnom termíne zápas sa kontumuje podľa bodu 11.7.

 

11.7      Družstvu, ktoré sa nedostavilo na zápas ani v limite vymedzenom v bode 11.6 tohto rozpisu sa počíta nulový výkon a zápas ako prehratý. V tom prípade nastúpi len to družstvo, ktoré je pripravené na zápas, odohrá ho bez súpera a nezávisle od výkonu získa automaticky počet bodov prislúchajúcich družstvu za výhru vo vzájomnom zápase.

 

11.8      Na neúplnú súpisku je možné v priebehu rozohranej súťaže doplniť a dopísať hráča v súlade s bodom 12 tohto rozpisu.

 

11.9      Kapitán družstva, alebo jeho zástupca plní súčasne funkciu pomocného dráhového rozhodcu pre dozor a dohľad nad stretnutím. Pokiaľ dôjde k sporu, rozhodne rozhodca súťaže.

 

11.10  Zápas sa začína nástupom družstva a pozdravom (pozdrav sa vyjadruje formou podania ruky)

 

11.11  Družstvo, ktoré nesplní niektorú z povinností uloženú týmto rozpisom, či sa inak previní proti „Základným pravidlám hry“, bude potrestané pokutou. O ukladaní pokút, ich výške a ďalších hracích dôsledkoch rozhoduje disciplinárna komisia, s prihliadnutím na závažnosť previnenia

 

11.12  Rozhodnutie o uložení pokuty, termíne a spôsobe jej uhradenia zverejní disciplinárna komisia, prípadne vedúci súťaže. VD a zodpovedný klubový funkcionár obdrží rozhodnutie v súlade s platným disciplinárnym poriadkom.

 

11.13  Disciplinárnu komisiu tvori všetci kapitáni družstiev, hlavný rozhodca a vedúci súťaže.

 

11.14  Športovú Technickú komisiu tvorí, vedúci súťaže, riaditeľ MŠK Brezno a hlavný rozhodca. V tomto prípade : Marián Botka, Peter Ľupták a Marcel Dolinský

 

12   SÚPISKA A JEJ DOPLNENIE

 

12.1      Na súpisku je možné dopĺňať hráčov len vtedy, pokiaľ nie je súpiska obsadená, t.zn. nemá obsadených všetkých 6 miest.

 

12.2      Na súpisku je možné v priebehu rozohranej súťaže dopísať len hráča, ktorý v tomto ročníku nie je zapísaný na súpiske žiadneho iného klubu alebo družstva a spĺňa podmienky uvedené v bode 4 tohto rozpisu.

 

12.3      Zo súpisky je možné vyškrtávať (v prípade odchodu hráča), ale vyškrtnuté meno nie je možné znovu prepisovať (nahradiť iným)

 

12.4      V prípade zapísania nového hráča na súpisku, vedúci družstva požiada min. týždeň pred stretnutím MBL ŠTK o pripísanie hráča. ŠTK preverí, či doplňovaný hráč už nehral za iné družstvo. Pokiaľ je všetko v poriadku, vedúci súťaže prípadne predseda ŠTK dopíše nového hráča na súpisku, zašle ju späť a vyrozumie vedúceho súťaže

 

12.5      Hráč družstva, ktoré bolo vylúčené alebo sa odhlásilo, nesmie už v tom istom súťažnom ročníku štartovať za iné družstvo v MBL družstiev Brezno

 

12.6      Vo výnimočných prípadoch môže súpisku doplniť príslušný vedúci súťaže na mieste za poplatok 300 Sk. V prípade dodatočného zistenia neoprávneného štartu, bude výsledok hráča anulovaný.

 

 

12.7      Súpisky sú vyhotovené v dvoch exemplároch. Jednu obdržia príslušní kapitáni družstiev, druhá je uložená na sekretariáte MBL a BC Brezno, súpisky sú aj súčasťou dodatku.

 

 

 

13   PRÁVA A POVINNOSTI VEDÚCEHO SÚŤAŽE

 

13.1      Kontroluje a potvrdzuje zápisy o stretnutí

 

13.2      Zaisťuje počítanie výsledkov a tabuľky priebežného poradia v súťaži

 

13.3      Výsledky a tabuľky súťaže zasiela gen. sekretárovi v písomnej a elektronickej podobe

 

14   PRÁVA A POVINNOSTI ROZHODCU

 

14.1      Kontroluje súpisky družstiev a registračné preukazy hráčov

 

14.2      Vydáva prázdne tlačivá ( zápisy o stretnutí ) pred stretnutím

 

14.3      Vyzve družstvá pre obsadenie dráh

 

14.4      V sporných prípadoch po konzultácii s vedúcimi družstiev na mieste s konečnou platnosťou rozhoduje o konečnom verdikte

 

14.5      Pokyny rozhodcu sú záväzné a ich nerešpektovanie je trestané hracími dôsledkami

 

14.6      V prípade, že sa jedno družstvo nedostaví včas na zápas, je rozhodca povinný vyhlásiť čakaciu dobu

 

14.7      Rozhodca je zodpovedný za to, že nepripustí bezdôvodné čerpanie čakacej doby, čerpanie čakacej doby poznamená do zápisu o stretnutí vrátane dôvodov, na základe ktorých sa družstvo nedostavilo včas

 

14.8      Rozhodca riadi priebeh hracieho dňa tak, aby zabránil vzniku okolností, ktoré by mohli viesť k predčasnému ukončeniu stretnutia. Využíva všetky možnosti, ktoré mu dáva tento rozpis a pravidlá. Stretnutie predčasne ukončí len v krajnom prípade, ak nie je iné riešenie

 

14.9      Rozhodca predčasne ukončí stretnutie v týchto prípadoch:

 

- ak hra stratí športový charakter

- ak dôjde v hracom priestore k výtržnostiam, ktoré nie je možné zvládnuť

- ak niektoré družstvo neposlúchne príkaz rozhodcu

- ak je fyzicky napadnutý ktokoľvek z organizačných pracovníkov (vedúci súťaže, rozhodca alebo technická obsluha dráh)

 

14.10  Ak rozhodca ukončí predčasne stretnutie, uvedie do zápisu, ako prebiehalo a prečo bolo predčasne ukončené. O výsledku stretnutia rozhodne ŠTK

 

14.11  Rozhodca zaistí vyjadrenie a podpisy zástupcov družstiev, pokiaľ zápis túto skutočnosť neobsahuje

 

 

15   RÔZNE

 

15.1      Pred zahájením hracieho dňa, rozhodca vymedzí hrací priestor. Do hracieho priestoru je pri stretnutí povolený vstup iba hrajúcim členom družstiev a ich vedúcim, vedúcemu súťaže, rozhodcovi a technickej obsluhe

 

15.2      V hracom priestore a počas trvania zápasu platí zákaz fajčenia, požívania alkoholických nápojov a dopingových prostriedkov.

 

15.3      Požívanie alkoholických nápojov je zakázané počas celého priebehu hracieho dňa pre všetkých prítomných členov družstva.

 

15.4      Zákaz fajčenia je možné rozšíriť na celú herňu, prípadne vymedziť priestor, kde je fajčenie dovolené. Toto právo prislúcha vedúcemu súťaže.

 

15.5      Do hracieho priestoru je zakázané vnášať a používať prístroje GSM alebo inú spojovaciu techniku